Tips för dig som vill bygga ett miljövänligt hus

  • Filip 

Det första inlägget på den här bloggen är några bra tips för privatpersoner såväl som företag. Alla som väljer att bygga ett hus kan ta till sig av dessa tips för att hjälpa våran miljö och även spara pengar på samma gång!

Snåla inte på kvalitetsdörrar och fönster

Problemet med dåligt förseglade dörrar och fönster är att de låter luft flyta in och ut ur hemmet. Detta betyder att dina värme- och kylsystem måste arbeta hårdare för att hålla huset på en konstant temperatur, vilket slösar bort energi och kostar dig pengar. Med kvalitets EnergyStar-certifierade fönster kan du spara 1260 – 4650kr per år när du byter ut fönster med en enda ruta. När du bygger ett nytt hus bör du välja du kvalitetsdörrar och fönster som inte får ditt värme- och kylsystem att fungera hårdare.

Isolering är viktigt

Dålig isolering orsakar ytterligare ett värme- och kylproblem i hemmet. Du kan använda mer energi än du behöver, eftersom dålig isolering möjliggör ett enklare värmeväxling.

Eftersom din isolering kommer att reglera ditt hems temperatur i flera år måste du se till att du installerar högkvalitativ isolering som kommer att hålla länge. Hembyggare är flexibla med de typer av produkter du vill ha i ditt hem, så se till att du låter dina husbyggare veta vilken isolering du vill använda.

Tänk om din belysning

De typer av ljusarmaturer du väljer att installera i ditt hem kan påverka hur mycket energi du använder. Välj EnergyStar-certifierade glödlampor och fixturer, som använder 75% mindre energi än traditionella glödlampor, håller upp till 25 gånger längre och kan hjälpa till att spara upp till $ 135 under lampans livstid, säger EnergyStar.gov.

Men effektiva armaturer är inte allt du behöver tänka på. Tänk på hur du kan använda naturligt ljus till din fördel så att du inte behöver använda extra lampor i första hand. Du kan till exempel överväga att använda en takfönster med ditt hem för att minska mängden ljusarmaturer du behöver.

Använd återvunnet material

När du bygger ett miljövänligt hem bör du också tänka på var dina byggnadsmaterial kommer ifrån. Överväg att leta efter material tillverkade av återvunna produkter eller återanvända använda material. Några exempel på återvunnet material som du kan använda inkluderar:

Gummitak tillverkat av återvunna produkter

Sammansatt däck tillverkad av återvunnet papper och träavfall

Pappersbaserade bänkskivor gjorda av trädmassa från hanterade skogar

Mattor tillverkade av återvunna plastflaskor

När du sätter ihop planerna för ditt nya hus, se till att ta hänsyn till dessa miljövänliga alternativ för att skydda miljön.